Історія першого конфіскованого судна за незаконне відвідування Криму: 5 років в’язниці, $75 тис хабара та конфіскація вантажу із заводу Фірташа.

Історія першого конфіскованого судна за незаконне відвідування Криму: 5 років в’язниці, $75 тис хабара та конфіскація вантажу із заводу Фірташа.

12 травня Вищий антикорупційний суд засудив до 5 років тюрми громадянина Республіки Молдова Сергія Неруха, якого у 2016 році спіймали на передачі 75 тис доларів хабара. Згідно з вироком суду, ці кошти він надав військовому прокурору за сприяння у знятті арешту із судна та вантажу, який був арештований за порушення митних правил України та незаконне відвідування тимчасово окупованого Криму.

Історія почалася із того, що 30 листопада 2016 року на річці Дунай судно «SKY MOON» яке ходило під прапором Танзанії, було зупинене українськими прикордонниками.

Наприкінці 2016 року Приморський райсуд Одеси наклав арешт на судно та весь його вантаж - 3005 тонн технічної соди. Причиною для арешту стало те, що судно незаконно завантажило соду на території тимчасово окупованого Криму і з порушенням митних правил України намагалося тишком-нишком вивезти його до морського порту Джурджулешти (Молдова). Що цікаво, в супровідних документах капітаном були внесені неправдиві дані про те, що вантаж нібито був завантажений в порту Темрюк (Російська Федерація), хоча насправді сода походила із «Кримського содового заводу» олігарха Дмитра Фірташа і була завантажена у закритому порті Севастополя.

Сергій Нерух (власник компанії, якій належала арештована сода і яка займалась її доставкою для скляної промисловості Молдови) захотів зняти арешт з вантажу та судна. І не придумав нічого кращого, ніж запропонувати хабар прокурору.

Для цього він, 26 грудня 2016 року зустрічається в Одесі в кафе «Pomodoro» з військовим прокурором Південного регіону Максимом Якубовським (на той час - ред.) і пропонує йому 75 тисяч доларів. Якубовський на цю пропозицію нібито погоджується, але насправді одразу після зустрічі пише рапорт на ім’я Генерального прокурора, в якому повідомляє про незаконну пропозицію.

За три дні Якубовський з Нерухом знову зустрілися, вже у Києві в кафе «Шутерс», де Нерух передав прокурору хабар, а Якубовський віддав фіктивні судові рішення про скасування арештів. Одразу після цього Сергія Неруха було затримано “на гарячому”.

Наступного дня суд призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативною заставою у понад 1,3 млн грн. Відсвяткувавши Новий рік у СІЗО, 04 січня 2017 року рідний брат Неруха вносить за нього всю суму застави і підозрюваний виходить на волю. Але не просто так, а під певні обов’язки, зокрема здати на зберігання слідчому свій паспорт для виїзду за кордон та інші документи, які дають право на виїзд з України.

За півроку розслідування завершили і справу направили у Печерський райсуд столиці, де вона “зависла” майже два роки на стадії підготовчого провадження. Оскільки жодного рішення там так і не ухвалили, все почалося з самого початку, але вже у новоствореному Вищому антикорупційному суді. Там, відміну від Печерського суду, зуміли закінчити підготовче провадження всього лише за одне засідання.

Розуміючи, що із антикорупційними суддями вирішити питання не вдасться, захист обрав тактику затягувань та зловживань. Зокрема, обвинувачений та його адвокати неодноразово не з'явлися в суд без поважних причин. Через це судді були змушені накласти на обвинуваченого грошове стягнення у максимально можливому розмірі 4204 грн, а також порушити перед КДКА Київської області питання про дисциплінарну відповідальність адвокатів, Миколи Замковенка (колишній суддя і голова Печерського суду) та Олега Замковенка (його син). Прокурор навіть просив у суддів стягнути внесену братом Неруха заставу у дохід держави, але ті відмовили.

На одному із судових засідань відбувся допит самого прокурора Якубовського, який нині є заступником генпрокурорки Ірини Венедіктової. За даними видання “Судовий репортер” під час свого допиту Якубовський зазначив, що за наявною у нього інформацією справу щодо зняття арешту із судна та вантажу нібито пробували вирішити різними шляхами ще раніше, зокрема через суд, але суд таке прохання не задовольнив.

Більше того, Неруху навіть “повернули пятьорку”, яку він нібито передавав як хабар за потрібне судове рішення. Пізніше сам Нерух пояснював свою активність у справі тим, що виробництво скла є неперервним процесом, нестача соди могла призвести до зупинки печі, що коштувало б сотні тисяч доларів, а вантаж не був застрахований, тож за його втрату відповідальність несла його компанія. Зрештою обвинувачений вирішив звернутися напряму до прокурора. Крім того, до вирішення питання міг бути причетний ще й перший заступник СБУ Одеської області, який нібито повідомляв Якубовському, що їде в Рені займатися “кораблем”.

З наступної публікації “Судового репортеру” (допит обвинуваченого Неруха) стають зрозумілими його пояснення, хоча вину він не визнав і просив суд розібратися:

“Я считаю,что против меня была провокация, меня принуждали дать взятку. Якубовский сам затронул вопрос, что он в курсе, что мы пытались решить положительно вопрос в суде города Одессы, чтобы суд вынес справедливое решение… что мы пытались давать какие-то деньги для решения этого вопроса. Выводом из этого было, что вы можете не заниматься судами, в судах вы ничего не добьетесь, суды вам никакого решения не вынесут, это пустая трата времени… тем более платить деньги адвокатам, чтобы решить в юридической плоскости этот вопрос. Я ему сказал, что если он окажет содействие и не будет мешать… не будет давить на суд, не будет мешать в решении данного вопроса, как-то его отблагодарим. На что господин Якубовский акцентировал внимание и уточнил, а как именно вы будете меня благодарить…. (пауза) Как можно мне было расценить этот вопрос?! Я его расценил как бизнесмен и человек, зная, как правоохранительные органы решают такого рода вопросы… Человек просит, чтобы ему было что-то передано, какое-то вознаграждение – не в виде вина или коньяка или каких-то там… помидоров”

За 18 місяців судових засідань судді змогли дослідити всі письмові матеріали, речові докази, відеозаписи негласних слідчих (розшукових) дій, допитали свідків та обвинуваченого. В результаті двоє із трьох суддів колегії (Олег Коліуш і Лариса Задорожна) визнали Сергія Неруха винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище). Санкція даної статті передбачала можливість позбавленням волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

В результаті Нерух отримав 5 років в’язниці із спецконфіскацією 75 тисяч доларів хабара, які стягнули у дохід держави.

Головуючий суддя Ярослав Шкодін мав окрему думку. Він був за те, щоб визнати Неруха винним за зловживання впливом (а не надання хабара) і звільнити від відповідальності за спливом строків давності.

На його думку 75 тисяч доларів надавалися прокурору Якубовському для того, щоб він використав свої можливості та авторитет посади і вплинув на суддю, який мав скасувати арешт. Запропонована ж стороною обвинувачення версія про надання хабара могла б бути лише тоді, якби Якубовський як прокурор у справі самостійно закрив провадження, що б відкривало шлях для скасування арешту. А так як Якубовський жодних рішень у справі не приймав, то і говорити потрібно про зловживання впливом.

Що сталося із судном, його капітаном та вантажем?

Судно та соду на 18,5 млн грн ще у березні 2017 року Малиновський райсуд Одеси конфіскував у власність держави. За декілька місяців таке рішення підтримала й апеляція. «SKY MOON» стало першим судном, яке конфіскували за відвідування тимчасово окупованого Криму.

На членів екіпажу наклали по 1700 грн штрафу та додатково змусили сплатити 320 грн судового збору. Всім членам екіпажу також заборонили в’їзд в Україну строком на три роки.

На капітана, громадянина Сирії, ще у 2016 році завели кримінальне провадження, однак за три роки, у 2019 році, Святошинський райсуд Києва його повністю виправдав. Це рішення також підтримала київська апеляція.

Суд сказав, що затримання капітана суперечило КПК і порушило його право на захист, затримання робили прикордонники, які не викликали слідчо-оперативну групу, під час затримання не було адвоката і перекладача, відеозапис процедури затримання був здійснений лише частково, у капітана вилучили телефон, але жодних документів про це не складали, а обшук судна було проведено тільки через декілька днів після затримання і без присутності адвоката.

Через недостатність доказів суд також не зміг дати оцінку щодо місця затримання капітана (де саме воно відбулося: у територіальних водах України чи Румунії - ред.). Крім того, перекладач на суді зазначив, що повідомлення про підозру, обвинувальний акт, клопотання про тримання під вартою були перекладені за допомогою «google-перекладача» і зрозуміти зміст цих документів було неможливо. До речі, виправдовуючи капітана, суд також повернув  попереднім власникам конфісковану державою соду та судно «SKY MOON».

Висновок

Історія цього провадження яскраво доводить, що боротися з корупцією варто і це можна робити доволі успішно, якщо у вас є незалежні антикорупційні інституції. Якщо вирок набере законної сили, то 75 тисяч доларів хабара буде зараховано до бюджету, а обвинувачений отримає своє справедливе покарання.